Boeing skal bygge et nyt kampfly

Boeing F-47. Ill.: U.S. Air Force. Public domain.

Boeing skal bygge et nyt kampfly til U. S. Air Force

Kategori: Sidste nyt

Under en præsentation i det Hvide Hus i Washington D.C. fredag fremgik det, at Boeing skal bygge et nyt kampfly til U. S. Air Force.

Flyproducenten Boeing skal bygge og levere det første bemandede 6. generations kampfly til det amerikanske flyvevåben.

Det nye kampfly har fået typebetegnelsen F-47 og vurderes til at blive det første konkrete resultat af det amerikanske flyvevåbens Next Generation Air Dominance (NGAD) program.

Stabschefen for det amerikanske flyvevåben David W. Allvin udtalte under præsentationen i det Hvide Hus, at det nye F-47 kampfly bliver det første operative bemandede 6. generationskampfly i verden.

Selvom det amerikanske flyvevåben og Boeing har testet en prototype af flyet ihvertfald siden 2020, så er der meget få konkrete oplysninger at hente om det nye kampfly.

En kæmpe sejr for Boeing

Beslutningen om at Boeing skal bygge et nyt kampfly til U. S. Air Force er en kæmpe sejr for Boeing.

Flyproducenten har i årevis kæmpet med både tragiske flystyrt og flere møgsager, der har i den grad har fået lakken på flyproducenten over dem alle til at krakelere.

Først var der de to tragiske flystyrt i 2018 og 2019 med Boeings supersællert Boeing 737 MAX.

Straks efter fulgte sagen om stabiliseringsteknologien i 737 MAX flyene; MCAS systemet.

De to begivenheder udløste kritik fra alle sider, den amerikanske kongres gav i en rapport Boeing og de amerikanske flymyndigheder FAA hele skylden for de tragiske havarier.

Det fik Boeing til at fyre sin topchef.

I årene efter kom der nye havarier og skandaler til for Boeing, som f.eks. da sektioner på Boeing fly blev revet af under flyvning.

Set i det lys må dagens udmelding fra det amerikanske flyvevåben om at det har valgt Boeing være en kæmpe sejr for Boeing.

Læs mere om Boeing krise her og her.

Next Generation Air Dominance

Udviklingen af flyet indgår som nævnt i det amerikanske flyvevåbens NGAD program, der blandt andet sigter på at udvikle en ny klasse af 6. generations ‘air superiority‘ systemer, der blandt andet skal afløse femte-generations kampflyet Lockheed Martin/Boeing F-22 Raptor.

NGAD programmets overordnede mål er at udvikle en række teknologier, der skal gøre U. S. Air Force dominerende i luften.

Det drejer sig om teknologier indenfor fremdrift (propulsion), stealth, avancerede våben, digitalt design og styring af termisk signatur.

Som så mange andre militære programmer, der involverer udviklingen af nye teknologier, udspringer også NGAD programmet af en række studier fra det amerikanske forsvarsministeriums forskningsenhed DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency).

DARPA udsendte et generelt studie om udvikling af systemer, der skal tilvejebringe luftoverherredømme for det amerikanske flyvevåben og den amerikanske flåde.

I 2016 gik U. S. Air Force så videre med DARPAs studier med dets Air Superiority 2030 (AS 2030) plan, der sigtede på udvikling af et enkelt system (et fly), der kan tilvejebringe luftoverherredømme.

I 2018 blev AS 2030 til NGAD, der som nævnt har fokus på udvikling af en hel suite af muligheder og som blev tænkt som en ‘familie af systemer‘.

I september 2020 kom det frem at det amerikanske flyvevåben i flere år havde gennemført flyvninger med et demonstrationfly i fuld skala og slået rekorder med det.

ARPA/DARPA

DARPA har rødder i den kolde krig, og er grundlagt af den amerikanske præsident Dwight D. Eisenhower i 1958 under navnet ARPA, (Advanced Research Projects Agency), som en direkte reaktion på Sovjetunionens opsendelse af Sputnik satellitten.

Det har skiftet navn flere gange fra ARPA til DARPA og tilbage til ARPA for så i 1996 at skifte tilbage til DARPA…

Mange iagttagere mener, at det er ARPA/DARPA, der har ‘opfundet’ den moderne – først elektroniske og så digitale – verden vi ser i dag.

ARPA/DARPA har været involveret i udviklingen af alt fra den moderne computer, Internettet og GPS til den CoVid-19 vaccine, der reddede verden fra pandemien i 2020.

Agenturets massive indflydelse på livet på jorden har gjort at mange større lande og nationer har en tilsvarende forsknings- og teknologisk udviklingsenhed som DARPA.

Flyvere nyhedsbrev

Tilmeld dig vort nyhedsbrev.
Modtag en månedlig mail med de nyeste artikler, nyheder og andet fra flyvere.dk i din mailboks.

Ved tilmelding til flyvere.dk nyhedsbrev giver jeg tilladelse til at flyvere.dk opbevarer mit navn (valgfrit) og min e-mail indtil jeg selv afmelder nyhedsbrevet.

Sidste nyt

Nyheder

Nyeste artikler

Kyushu J7W Shinden

Kyushu J7W Shinden

Hawker Siddeley Trident

Hawker Siddeley Trident

Saab JAS 39 Gripen - flyvere.dk

SAAB JAS 39 Gripen

Lockheed D-21

Lockheed D-21