Northrop Grumman MQ-4C Triton

Northrop Grumman MQ-4C Triton er en amerikansk ubemandet overvågningsdrone, et såkaldt UAV – Umnaned Arial Vehicle, der er udviklet og produceres af Northrop Grumman i Virginia, USA.

Triton er udviklet som en forbedret US Navy version af Northrop Grummans RQ-4 Global Hawk.

Sammen med dronens tilknyttede kontrolstation på jorden udgør Triton et ubemandet flysystem (UAS).

Triton kan levere overvågningsdata i real-time (ISR) over store land- og havområder.

Triton-dronen kan uafhængigt af andre enheder gennemføre overvågningsopgaver i real-time.

Dronen kan desuden udføre eftersøgnings- og redningsopgaver (SAR-missioner) i samarbejde med f.eks US Navys Boeing P-8 Poseidon fly.

Forbedringerne omfatter en forstærket fuselage og vingestuktur.

Triton har et afisningssystem og lynafledersystem.

Northrop Grumman MQ-4C Triton kan være i uften i mere end 30 timer ved 55.000 ft (17.000 m)..

Dronen flyver med en hastighed på op til 330 knob 610 km/t.

En semi-autonom drone

Den er udstyret med AESA-radar, der med et 360 graders synsfelt kan overvåge op til 7 mill. km2 hav- og jordoverflade i en 24-timers periode.

Tritons AESA-radars software kan tage radarbilleder i high-definition, og derefter autonomt identificere og klassificere et mål uden input fra en operatør.

Det sætter dronens software i stand til, uden en operatør, at identificere et mål under alle vejrforhold.

Tritons fuselage og vinger er, i modsætning til Global Hawk, udviklet og bygget til at kunne gennemføre en hurtig og kraftig reducering af flyvehøjden.

I lav højde kan Tritons Raytheon MTS-B multispektrale EO / IR sensor ved hjælp af laser udpegning, finde og spore det som radarens software registrerer.

Triton kan desuden detektere og klassificere såkaldte svage radar signaler.

Dronen kan triangulere og geo-lokalisere disse signaler, så operatører kan oprette profiler for mål- og fjende sporing- og rækkefølge for eventuelle angreb.

Northrop Grumman MQ-4C Triton kan desuden fungere som et netværkshub, relæ og datacenter, der kan modtage og transmittere meddelelser mellem forskellige kilder, der ikke er inden for synsvidde af hinanden.

Triton kan fusionere data fra skibe, fly og landtropper, så der skabes et samlet operationelt ‘billede’ af den aktuelle krigskueplads.