Armstrong Whitworth AW.660 Argosy

Armstrong Whitworth AW.660 Argosy var et engelsk fire-motoret turboprop militært og civilt transport- og fragtfly udviklet i slutningen af 1950’erne og produceret fra 1959 til 1967 af Armstrong Whitworth Aircraft i Newcastle-upon-Tyne i England.

Argosy flyet blev udviklet ud fra et tidligere Armstrong Whitworth projekt AW.66, der var et forslag til mellemstort militært to-motoret transportfly.

AW.66 projektet blev udviklet efter det britiske Air Ministrys specifikation OR323 (Operational Requirement 323), der beskrev et stort militært efterkrigstids transportfly, der skulle afløse RAFs Handley Page HP.67 Hastings (troppe-)transportfly i begyndelsen af 1960’erne.

Det skulle vise sig at Hastings flyet var mindst lige så velegnet og holdbart som Argosy flyet.

Både Argosy og Hastings forblev i tjeneste hos RAF frem til 1977, på trods af at Hastings flyet blev udviklet mindst 10 år før Argosy.

Civilt potentiale

Armstrong Whitworth indså ret hurtigt at foruden de åbenbare militære anvendelsesmuligheder ved et mellemstort to-motoret transportfly, så havde projektet også kommercielt potentiale i en civil version.

Således oprettede Armstrong Whitworth projekt AW.65, der skulle udvikle en civil version af et mellemstort to-motoret transportfly.

På grund af mangelende økonomiske midler fra det engelske Air Ministry droppede Armstrong Whitworth AW.66 projektet helt og videreudviklede i stedet AW.65 projektet til et fire-motoret civilt transport fly; AW.650 Argosy.

Civil version AW.650

Den første Armstrong Whitworth AW.660 Argosy prototype fløj første gang den 8. januar 1959.

I 1960 blev den første version af Argosy, Series 100, certificeret af den amerikanske luftfartsadministration FAA til flyvning over hele verden.

I 1964 kom så Series 200, der var en forbedret civil version af Argosy, som blev bestil af det britiske luftfartsselskab BEA (British European Airways).

Militær version AW.660

I Storbritannien blev militære planlæggere mere og mere interesserede i Argosy flyet som et muligt mililtært transportfly.

Air Ministry udsendte en ny specifikation om en militær variant af flyet, AW.660.

AW.660 Argosy fløj første gang den 4. marts 1961.

Det var et militært transportfly med dobbelt så stor rækkevidde som den civile udgave AW.650.

AW.660 versionen havde fået et nyt bagdørsdesign til at kunne medbringe og landsætte faldskærmstropper fra luften.

En arbejdshest

RAF benyttede Argosy fra 1962 til 1978 til en lang række transportformål.

Alt fra faldskærmstropper, sygetransport og transport af militært udstyr som f.eks. de berygtede Saracen kampvogne og 105 mm Howitzere blev transporteret med RAFs Argosy fly.

I begyndelsen af 1970’erne modtog RAF de første Lockheed C-130 Hercules transportfly og RAFs flåde af Argosy fly blev udfaset i løbet af samme periode.