Bombardier Global Express - flyvere.dk

Bombardier BD-700-1A10 Global Express N838SC. Foto: Aero Icarus. CC BY-SA 2.0.

Bombardier Global Express

Bombardier Global Express er en serie af to-motorede Business Jet passagerfly, der er udviklet i begyndelsen af 1990’erne og produceret af Bombardier Aviation i Toronto, i Canada siden 1998.

Global Express har en meget stor rækkevidde – helt op til 12.400 km.

De første eksemplarer af Bombardier Global Express blev leveret juli 1999.

Selvom Global Express er udviklet som et civilt langtrækkende business jet, så produceres flyet også i militære udgaver af svenske SAAB, (Saab Globaleye) og af Raytheon Technologies (Raytheon Sentinel).

Både Saabs Globaleye og Raytheons Sentinel, også kendt som Astor Sentinel, er modificerede udgaver af Bombardiers Global Express.

Bygget på Challenger 600

I 1986 opkøbte Bombardier det konkurrerende Canadair, der producerede det storsælgende Challenger 600 Business Jet, som et led i Bombardiers planer om at udvikle sit eget langtrækkende Business Jet, der byggede på Challenger 600 flyet.

Bombardier Global Express
Bombardier Global Express deler kabine tværsnit med Canadair Challenger 600. Foto: Konstantin von Wedelstaedt. GFDL 1.2

Et meget stort projektteam

I løbet af få år havde Bombardier etableret et projektteam på mere end 200 ingeniører og teknikere fra både Canadair og Bombardier.

I projektgruppen deltog også ingeniører og teknikere fra det japanske Mitsubishi Heavy Industries og den anglo-tyske motorproducent BMW Rolls-Royce.

Den første prototype af flyet fløj første gang den 13. oktober 1996.

Den 31. juli 1998 fik Bombardier de canadiske luftfartsmyndigheders typegodkendelse af flyet og både europæisk og amerikansk godkendelse og certificering fulgte kort tid efter.

Et samlesæt

Global Express bygges af et konglomerat af producenter, der leverer forskellige dele af flyet, hvilket er helt normalt ved moderne flyproduktion.

Det er kun de største flyproducenter som f.eks. Boeing og Airbus, der i dag står for produktion og montering af de fleste dele af deres fly..

Mitsubishi Heavy Industries bygger vinger og fuselage på en fabrik i Toronto i Canada.

Bombardiers datterselskab Canadair leverer selve designet og produktion af flyets næseparti.

Short Brothers i Belfast i Irland står for produktion af motorindkapsling og dele af halepartiet og den forreste del af flyets fuselage.

de Havilland Canada prducerer den bagerste del af fuselagen, dele af halepartiet og for den endelige montering af flyet.

Landingsstel produceres af Dowty, flykontrol system af Sextant Avionique, brændstof system af Parker Bertea Aerospace, avionics by Honeywell.

Flyets APU leverers af AlliedSignal, det elektriske system a Lucas Aerospace og AMC systemet af ABG-Semca.

Specifikationer: Bombardier Global Express 6000

Producent:Bombardier Aviation
Produktionsår:1998 -
Antal produceret:816
Besætning:4
Passagerer:13
Længde:
30,3 meter
Vingefang: 28,7 meter
Højde: 7,8 meter
Vinge areal: 94,8 m2
Nyttelast: 2.617 kg
Max. startvægt: 45.132 kg
Motorer:2 × Rolls-Royce BR700 turbofan
Tophastighed: Mach 0.89
Cruise hastighed:Mach 0.85
Rækkevidde:11.112 km

Flyvere.dk nyhedsbrev

Tilmeld dig vort nyhedsbrev.
Modtag en månedlig mail med de nyeste artikler, nyheder og andet fra flyvere.dk i din mailboks.

Ved tilmelding til flyvere.dk nyhedsbrev giver jeg tilladelse til at flyvere.dk opbevarer mit navn (valgfrit) og min e-mail indtil jeg selv afmelder nyhedsbrevet.

Kategorier

Tags

2. verdenskrig 737 MAX Airbus Antonov AOA Avro Bell Boeing Boeing 737 Boeing 737 MAX Boeing 737 MAX krisen Coronakrisen CoVid-19 de Havilland Douglas Dreamliner Droner Elektriske fly Embraer F-16 F-35 F-35 og støjen Flysikkerhed Flyvende vinge Flyvende vinge design Grumman Hawker Siddeley Lockheed Lockheed Martin MCAS McDonnell Douglas MIL North American Northrop Grumman Norwegian Nyt kampfly Pipistrel Pratt & Whitney Rolls Royce Saab SAS Sikorsky Sukhoi Tupolev WWII