Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk er et amerikansk højtflyvende ubemandet og fjernstyret overvågningsfly, en overvågningsdrone, eller UAV, Unmanned aerial vehicle.

Global Hawk blev udviklet i 1990’erne af Ryan Aeronautical, men produceres nu af Northrop Grumman i Virginia i USA.

Selvom flyet er ubemandet er en tre mands besætning tilknyttet til hvert fly på jorden til at varetage start og landing og flyvning af dronen.

Global Hawk udfører systematisk overvågning med blandt andet højopløst SAR radar og langtrækkende elektro-optisk/infrarød (EO/IR) sensorer.

Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk kan forblive over målområder i meget lang tid og kan overvåge op til 40.000 km2 terræn i løbet af et enkelt døgn.

Northrop Grumman har videreudviklet Global Hawk til Northrop Grumman MQ-4C Triton, som bruges af den amerikanske flåde, U.S. Navy.

Et DARPA projekt

I 1990’erne begyndte U.S. Air Force at udvikle de første ubemandede overvågningsdroner.

En af de første var Lockheed Martins fuldt ud autonome RQ-3 DarkStar, der ikke nåede videre end til produktion af nogle få prototyper.

DarkStar var ikke stabil nok under flyvning til at det amerikanske forsvar ville fortsætte den dyre udvikling.

En anden UAV var Global Hawk, der var et mere lovende og brugbart projekt og som i starten var finansieret af det amerikanske forsvarsministeriums DARPA agentur.

DARPA finansierede udvikling og produktion af de første syv prototype eksemplarer af Global Hawk.

Det amerikanske forsvars behov for langtrækkende overvågning og præcise overvågninsdata var så stort i 1990’erne, at man tog de første prototype eksemplarer i brug næsten omgående.

Den første prototype af Global Hawk fløj første gang den 28. februar 1998 og blev allerede samme år sendt på aktive missioner i Mellemøsten og over Afghanistan.