Warszawapagten

Warszawapagten

Warszawapagten var en sovjetisk domineret militæralliance mellem Sovjetunionen og en række østeuropæiske lande, der blev planlagt, oprettet, styret og domineret på Sovjetunionens initiativ.

Warszawapagten, med det formelle navn Traktaten for Venskab, Samarbejde og gensidig hjælp, blev stiftet den 14. maj 1955 som Sovjetunionens modsvar til den vestlige NATO forsvarsalliance.

Warszawapagten havde til formål at “opretholde et tættere militært samarbejde“.

Reelt var alliancen en cementering og formalisering af den sovjetiske magt over det kommunistiske Øst- og Centraleuropa, idet Sovjet fuldstændigt dominerede Warszawapagten.

Den konkrete årsag til oprettelsen var Sovjetunionens reaktion på Vesttysklands indtræden i NATO.

Warszawapagten og NATO var den formelt-politiske og industrielt-militære tilsynekomst af den ‘kolde krig‘.

Den kolde krig 1947 – 1991

Den kolde krig herskede mellem Østblokken og Vestblokken fra 1947 til 1991.

Den kolde begyndte i 1947 da USAs præsident Truman formulerede Truman-doktrinen og sluttede da Sovjetunionen blev opløst i 1991.

Østblokken bestod af Sovjetunionen og dets ‘allierede‘, der var en række vasal-stater, der mere eller mindre frivilligt samarbejdede med Sovjetunionen.

Vestblokken bestod af USA og NATO, der også blev kaldt vest-magterne.

NATO var en Nordatlantisk militær alliance mellem USA og en række vesteuropæiske lande, der blev dannet i 1949 efter afslutningen på 2. verdenskrig.

Hvor Warszawapagten blev opløst sammen med Sovjetunionens opløsning er NATO stadig en meget aktiv alliance, der optager nye medlemslande. 1

Den kolde krig bestod bla. af det konstante politiske og militære (kolde) oprustningskapløb mellem Warszawapagten og NATO og et langvarigt forløb af trusler og konfrontationer mellem de to parter.

Når konflikten historisk er omtalt som ‘den kolde krig‘, så var det især fordi konflikten blev holdt på et ‘koldt’ trussels- og skræmmeniveau, med et stadigt eskalerende våbenkapløb til følge.

Den kolde krig nåede aldrig at blive ‘varm’, altså bryde ud i krig, mellem de to parter, selvom det kom tæt på et par gange i løbet af perioden.

Konflikten blev som regel ført via stedfortrædere og som stedfortrædende krigsførelse, de såkaldte proxy wars, der især blev udkæmpet i den tredje verden.

Warszawapagten 1955 – 1991

Warszawapagten blev oprettet den 14. maj 1955 på Sovjetunionens initiativ.

Der hersker almindelig enighed om at der var to grundlæggende forhold i den sikkerheds- og geopolitiske situation – både globalt og regionalt i Europa – der gjorde at Sovjetunionen tog initiativ til oprettelsen af Warszawapagten.

I 1955 blev Vesttyskland optaget i NATO.

Det gjorde, at et NATO land – Vesttyskland, der var resultatet af de allieredes sejr og aftale med Sovjetunionen om opdeling af det besejrede Nazi-tyskland i Østtyskland (DDR) og Vesttyskland (BRD), nu grænsede helt op til det, som Sovjetunionen reelt betragtede som en af sine ydre grænser.

DDRs, eller Østtysklands grænse mod Vesttyskland var de facto og geopolitisk Sovjetunionens ydre grænse mod vest-Europa.

Warszawapagten blev officielt opløst ved et møde i Prag den 1. juli 1991.

[Artiklen er under redigering.]

1: Det nyeste medlem af NATO er Nord Makedonien, der blev optaget 27. marts 2020.