Podded engines

Podded engines (på dansk indkapslede motorer) er en flymotor, der er indkapslet i en ydre skal, i en nacelle, der omslutter selve motoren.

Kapslen kaldes for en nacelle og er en slags modsætning til en indbygget (internal el. buried) flymotor.

Indbyggede motorer kendes fra mange militære jagerfly som Supermarine Spitfire eller General Dynamics F-16 og fra de tidlige kommercielle passagerfly som f.eks. De Havilland Comet.

Det historiske jet kampfly Messerschmitt Me 262 og senere Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II erflytyper med indkapslede motorer.

Endelig har tri-jets som f.eks. BEA Trident en kombination af både indkapslede motorer (podded engines) og en indbygget motor i overgangen (S-duct) mellem haleror og fuselage.

I dag har næsten alle større flermotorede fly indkapslede motorer monteret under vingerne væk fra flyets fuselage, mens mindre flermotorede jetfly ofte har nacellen monteret bagerst på fuselagen eller ovenpå vingen.

Fuselage-monterede podded engines

podded engines
EJ Táxi Aéreo Cessna Citation. Foto: Marketingej. CC BY-SA 4.0

Cessna Citation har to indkapslede motorer monteret på den bageste del af flyets fuselage.

Mindre jetfly som Cessna Citation er generelt ikke egnede til motorer monteret under vingen, fordi de ville være for tæt på jorden.

Det samme er tilfældet for fly, der opererer fra græs eller grus landingsbaner.

I disse tilfælde er det almindeligt at montere to (eller fire) indkapslede motorer bagerst på flykroppen, hvor de er mindre udsatte for at blive beskadigede ved at suge fremmedlegemer fra jorden op i motorerne.

Overwing podded engines

Podded engines - flyvere.dk
Cimber Air VFW-Fokker VFW-614 OY-ASA (cn G08), Groningen Eelde 1977. GFDL.

VFW-Fokker 614 har såkaldte overwing podded engines.

Det er indkapslede motorer, der er monteret på oversiden af vingen.