Det første udenjordiske rotordrevne luftfartøj - flyvere.dk

Foto: Wikimedia commons.

Det første udenjordiske rotordrevne luftfartøj

Kategori: Nyheder, Nyheder 2021

Tags: Ingenuity, Mars helikopter, NASA

Det er muligt at artiklens titel Det første udenjordiske rotordrevne luftfartøj ikke er den mest mundrette, vi har skrevet her på flyvere.dk, men den siger det hele…

Det er hot stuff, det er the talk of the town, det er verdenshistorie:

Det handler om det første udenjordiske rotordrevne luftfartøj i menneskets historie.

Torsdag aften kl. ca. 22.00 dansk tid blev NASAs store Perseverance Rover landsat på planeten Mars efter et halvt års rejse gennem rummet fra jorden til Mars.

Det er i sig selv en bedrift af de helt store, at det igen lykkes for NASA at gennemføre den spektakulære Skycrane manøvre, hvor den kæmpestore Perseverance Rover blev sænket ned på Mars overflade ophængt i tre kabler.

Skycrane manøvren gennemføres ved hjælp af det særlige Powered Descent modul, der er et hovercraft med raketmotorer.

Den første gang NASA gennemførte Skycrane manøvren på Mars var i 2012, da Mars Curiosity roveren blev landsat på Mars.

Ingenuity – en Mars helikopter

Med ombord på Perseverance roveren findes en lille Mars helikopter, der er det første udenjordiske rotordrevne luftfartøj Ingenuity.

Udover at være en teknologisk sensation, er den lille helikopter et vaskeægte stykke verdenshistorie – og en milepæl i menneskehedens historie.

Helikopteren Ingenuity er blevet udviklet af NASA som en såkaldt technology demonstrator.

Ingenuity skal i første omgang bruges til at vurdere, om teknologien kan bibringe sikker flyvning og bedre kortlægning.

I så fald vil fremtidige missioner til Mars få flere informationer, der hjælpe med planlægning, at undgå faremomenter og identificere interessepunkter.

Helikopteren skal blandt andet kunne levere oversigtsbilleder i ca. ti gange bedre opløsning end billeder taget af en satellit i kredsløb om Mars.

Samtidig skal den kunne levere billeder til Perseverance roveren, når denne ikke selv kan tage billeder af nogle detaljer.

Planen er at Ingenuity skal testes og udvikles som en semi-autonom mission scout – et luftfartøj til udforskning og rekognoscering på Mars.

Som at flyve helikopter i 30 km. højde

Tætheden på kun en 100-del af atmosfæren på jorden, og en tyngdekraft på kun en sjettedel, gør det yderst vanskeligt overhovedet at få et rotordrevet luftfartøj til at lette fra Mars overflade.

NASA beskriver det som at nå en flyvehøjde (og fortsætte flyvningen) i 30 kilometers højde her på jorden med en helikopter.

Det er aldrig sket.

Flyvere.dk nyhedsbrev

Tilmeld dig vort nyhedsbrev.
Modtag en månedlig mail med de nyeste artikler, nyheder og andet fra flyvere.dk i din mailboks.

Ved min tilmelding til flyvere.dk nyhedsbrev giver jeg tilladelse til at mit navn (valgfrit) og min e-mail registreres og opbevares hos flyvere.dk indtil jeg selv afmelder nyhedsbrevet.

Sidste nyt

Nyheder

Nyeste artikler

Fokker C.V

Beriev A-50

Beriev A-50

Myasishchev M-55

Myasishchev M-55

Payen PA-22

Payen PA-22