EU lovgivning for droner og droneflyvning. En ny EU lov skal sikre ensartede regler for al flyvning med droner. Læs mere på flyvere.dk

Foto: Wikimedia commons.

EU lovgivning for droner og droneflyvning

Kategori: Nyheder, Nyheder 2017

Tags: Droner

EU lovgivning for droner og droneflyvning

En ny EU-lov skal fra 2019 sikre sikker og effektiv dronetrafik

Udviklingen af droneteknologi er eksploderet inden for de seneste par år.

Droner bruges til alt fra pakkelevering, blandt andet af Amazon med deres Prime Air service, til optagelse af spillefilm og miljøovervågning.

Derfor mener EU kommissionen, at det er på høje tid, at EU får et fælles regelsæt for flyvning af droner.

Flere medier har de sidste dage bragt artikler om at EU planlægger og er gået igang med at forberede en lovgivning, der specifikt omhandler flyvning med droner i det såkaldte lave luftrum i 0 – 100 meters højde.

En nærlæsning af det blueprint, der skal danne grundlag for EU kommisionens forslag, understreger at forslaget ikke skal opfattes som gældende for en specifik del af luftrummet.

EU lovgivning for droner og droneflyvning

Blandt andet et styresystem, der skal sikre effektiv og sikker dronetrafik, og de grundlæggende funktioner skal være klar allerede i 2019.

Det mener EU-Kommissionen, der ifølge flere medier netop har offentliggjort et såkaldt blueprint til en ny EU lovgivning.

Kommisionen bestilte blueprintet i november sidste år hos Sesar Joint Undertaking, en sammenslutning af eksperter inden for udvikling af lufttrafikstyring.

Projektet kaldes U-Space, der af EU kommisionen er tænkt som et oplæg til et samlet framework af services, regler og procedurer for sikker flyvning med et stort antal droner.

I sit U-space blueprint pointerer EU kommisionen er U-space ikke bør opfattes som en udpegning og regulering af en bestemt og afgrænset del af luftrummet:

U-space is therefore not to be considered as a defined volume of airspace, which is segregated and designated for the sole use of drones.

U-space skal ses som et initiativ til at sikre “the smooth operation of drones in all operating environments, and in all types of airspace (in particular but not limited to very low level airspace).”, og skal danne basis for en politisk diskussion af vilkårene for en europæisk dronepolitik.

U-space: Drone management

I sit oplæg til et samlet framework for regulering af droneflyvning beskriver Sesar JU hvordan U-space skal udvikles til at bestå af en række digitale services, der tilsammen beskrives som et digitalt og delvist automatiseret system til afvikling og håndtering af droneflyvninger.

Blueprintet beskriver to scenarier for kontrol med og afvikling af en droneflyvning:

1: Et scenarie, der beskriver selve operationen med at foretage en drone flyvning efter U-space forskrifter.

2: En udrulningsplan for et gradvis udvikling af en række elektroniske services, der tilsammen vil udgøre et kontrol- og management system for al drone flyvning – U-space.
EU lovgivning for droner og droneflyvning. Læs mere på flyvere.dk

Scenarie 1 – U-space flight mission:

1. En drone flyvning forberedes.
2. Drone missionen anmeldes og godkendes.
3. Droneflyvningen udføres
4. Mission completed

 

U-space - et blueprint om drone flyvning. Læs mere på flyvere.dk

Scenarie 2 – U-space udrulningsplan:

U1: U-space foundation services
U1 skal dække digital registrering, identificering og geo-fencing
U2: U-space initial services
U2 dækker operationel drone management, planlægning og godkendelse af drone flyvninger, tracking mv.
U3: U-space advanced services
U3 skal understøtte komplekse flyvninger i meget tæt lufttrafik, f.eks. i storbyer.
U4: U-space full services
U4 dækker integrerede interfaces til passagerfly mv. og med fuldt udviklede digitaliserede og automatiserede services for drone flyvning og U-space.

 

U-space er på trapperne

Ifølge blueprintet skal U-space være nået til udrulningsplanens U2-fase i 2019, hvor SESAR planlægger at udføre de første tests og demonstrationer af U-space.

Et overordnet regelsæt, der omfatter hele droneområdet, hvad enten de flyver inden for synsfeltet eller ej, om det er i land eller by, og om de bruges til kommercielle, private, forskningsmæssige eller militære formål, skal være klar til denne tid.

Fra 2019 skal systemet kunne registrere droner og operatører digitalt.

Ligeledes vil elektronisk identifikation af droner og geo-fencing, en slags virtuel indhegning, hvor et geografisk areal kan markeres digitalt som henholdsvis tilgængeligt eller forbudt områder, være på plads i 2019, ifølge SESAR.

Kilder: dr.dk – IngeniørenEU kommisionen.

Flyvere nyhedsbrev

Tilmeld dig vort nyhedsbrev.
Modtag en månedlig mail med de nyeste artikler, nyheder og andet fra flyvere.dk i din mailboks.

Ved tilmelding til flyvere.dk nyhedsbrev giver jeg tilladelse til at flyvere.dk opbevarer mit navn (valgfrit) og min e-mail indtil jeg selv afmelder nyhedsbrevet.

Sidste nyt

Nyheder

Nyeste artikler

Douglas O-2

Douglas O-2

Dassault Falcon 20

Dassault Falcon 20

Ryan X-13 Vertijet

Airbus A310

Airbus A310