På et pressemøde i dag kl. 08.00 i Københavns Lufthavn i Kastrup ved København, har lufthavnens ledelse meddelt, at Københavns Lufthavn sender 1.500 medarbejdere hjem.
Medarbejderne sendes hjem med fuld løn under hjemsendelsen.
Københavns Lufthavn sender medarbejdere hjem i henhold til en tre-partsaftale mellem ledelse, fagforeninger og medarbejdere i lufthavnen.
Aftalen mellem parterne i Københavns Lufthavn er et resultat af den ordning om lønkompensation, der skal modvirke Coronakrisens negative konsekvenser for arbejdsmarkedet i Danmark, som regeringen indførte fornylig.
Der udtrykkes stor tilfredshed med aftalen fra alle sider, og man er også enige om at rose regeringen for de økonomiske krisepakker, den har indført under Coronakrisen.
Uden dem ville situationen være meget værre for både erhvervslivet og arbejdsmarkedet i Danmark.
En trist baggrund
Baggrunden for dagens aftale om at Københavns Lufthavn sender medarbejdere hjem er naturligvis trist.
Coronakrisen har haft enorme skadevirkninger for rejse- og luftfartsbranchen i hele verden – også i Danmark og Skandinavien.
Det økonomiske tab for rejse- og luftfartsbranchen er helt uoverskueligt og umuligt at gøre op lige nu.
Det er kun lidt over en uge siden, at SAS meddelte, at selskabet hjemsender stort set hele arbejdsstyrken.
Hermed er Københavns Lufthavn ved at være helt affolket, eftersom kunderne – de flyrejsende – der var de første, der forsvandt fra flyselskaberne og lufthavnene, nu efterfølges af både flyselskabernes og lufthavnenes personale.
SAS opretholder nu blot en enkelt fast rute mellem København og Aalborg.
Arbejdsløsheden stiger rekordhurtigt
Dagens aftale i Københavns Lufthavn kommer midt i en rekordagtig stigning i antallet af ledighedstilmeldinger til landets a-kasser og jobcentre.
Den seneste uge er arbejdsløsheden i Danmark steget med ca. 4.000 – 5.000 personer om dagen.
Mandag 21/3 2020 meldte 5.908 personer sig ledige ifølge Beskæftigelsesministeriet.
Regeringens krisepakke virker
Aftalen i Københavns Lufthavn bekræfter at regeringens tiltag for at lette de økonomiske skadevirkninger, som Coronakrisen har for det danske erhvervsliv og arbejdsmarked virker.
Københavns Lufthavns administrerende direktør Thomas Woldbye roser regeringen og Folketinget for den fleksibilitet, der er indbygget i ordningen.
Til tv2.dk siger han, at:
Vi kan have medarbejdere, der er hjemme i en periode, der kan komme tilbage på arbejde i en periode, og som kan gå tilbage til ordningen igen.
TV2
Til Danmarks Radio siger Thomas Woldbye, at:
Dagens aftale om lønkompensation betyder, at vi i langt højere grad kan komme igennem krisen uden at afskedige medarbejdere.
DR
Minister er tilfreds
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard er også tilfreds med dagens aftale og med parternes vilje til samarbejde:
Det er mange mange tusind, der redder deres arbejde, fordi vi her har nogle ansvarlige parter. Vi fra statens side har sagt ja til at betale en del af deres løn.
DR
Statens ordning om lønkompensation
Nedenfor er en oversigt, (her citeret fra tv2.dk) over de vigtigste dele af statens midlertidige ordning om lønkompensation for erhvervslivet i Danmark.
- Staten giver lønkompensation på 75 til 90 procent af den løn, virksomheder betaler medarbejdere, som må sendes hjem på grund af økonomisk nedgang som følge af corona.
- For funktionærer er der et lønloft på 23.000 kroner, mens det for timelønnede er på 26.000 kroner. For sidstnævnte er lønkompensationen på 90 procent.
- Det gælder virksomheder, der står overfor at skulle fyre mindst 30 procent af medarbejderne eller mindst 50 ansatte.
- Virksomhederne skal fortsat betale fuld løn i perioden og ikke fyre nogle medarbejdere, samtidigt med, at der holdes på andre.
- Ordningen vurderes at koste staten omkring 2,6 milliarder kroner.
- Aftalen skal godkendes af Folketinget, men det ventes at blive en formalitet.
- Ordningen vil gælde fra 9. marts til 9. juni 2020.