Robert Svendsen

En Aviatiker

Robert Svendsen var en dansk flypioner, der var blandt de allerførste aviatikere i verden.

En Aviatiker var datidens danske betegnelse for piloter.

Han er især er kendt for sin flyvning over Øresund i juli 1910.

Robert Svendsen blev født den 10. december 1884 i København og døde ved en drukneulykke den 17. juli 1938 på Langøre på Samsø, nøjagtig 28 år efter han kom på alles læber som flypioneren, der som den første krydsede Øresund med et fly.

Robert Svendsen opnåede berømmelse i ind- og udland for sin pionerindsats i dansk flyvnings barndom.

Han deltog som aktiv pilot, (aviatiker), i flyvningens allerspædeste start og satte flere af de første rekorder indenfor flyvning i Danmark.

Robert Svendsen gennemførte den første flyvning med et motordrevet luftfartøj tværs over Øresund fra Kløvermarken ved København til Limhamn ved Malmø den 17. juli 1910.

Det skete fire år efter at Jacob Ellehammer i 1906 gennemførte sine første flyvninger på Lindholm.

Danmark var på det tidspunkt en førende nation indenfor flyvning.

Carl Th. Dreyer

Filminstruktøren Carl. Th. Dreyer og Robert Svendsen var gode og nære venner.

Dreyer blev muligvis verden første egentlige flypassager, da han fløj med på Robert Svendsens flyvninger med sin Dania maskine i 1910-1911 over Kløvermarken ved København.

Dreyer arbejdede på det tidspunkt som journalist ved blandt andet Berlingske Tidende i København.

Den 5. januar 1910 satte Robert Svendsen rekord ved at flyve i en højde af 84 meter over Kløvermarken, der dengang fungerede som Danmarks første lufthavn.

Den 15. januar 1910 fik han som den første i Skandinavien et flyvecertifikat.

Robert Svendsens flyvninger med flyet Dania er dokumenteret i stumfilmen fra 1910 Robert Svendsens Flyvning.

Flyvningen over Øresund

Robert Svendsen fløj den 17. juli 1910 som den første over Øresund fra Kløvermarken ved København i Danmark til Lindhamn ved Malmö i Sverige.

Som den eneste danske journalist overværede Dreyer Robert Svendsens landing på Lindhamnsfältet i Sverige:

De svenske Journalister, der var kommet ud til Limhamnsfältet som tvivlere, er nu helt væk i Begejstringen. De løber omkap for at nå først hen til den lykkelige Sejrsvinder, som nu fra en Højde af et hundrede Meter foretager en sjælden elegant Landing.

Aviatikeren

Dania maskinen

Flyvningerne fandt sted i flyet Dania som Robert Svendsens arbejdsgiver, grosserer Samuelsen havde købte i Frankrig af Brødrene Voisin.

Efter flyvningen over Øresund ombyggede Svendsen flyet efter et design af den engelsk-franske flykonstruktør Henry Farman.

Det ombyggede fly blev anvendt som det første danske militærfly under navnet Glenten, der i årene 1912-13 blev benyttet som skolefly af Marinens Flyvevæsen.